Ryggsäckar för vandringen

Ska man ut och vandra behöver man en bra ryggsäck. Vilken typ och storlek man ska välja beror ju helt på vilken typ av vandring det handlar om. Om du ska göra en 4–5 timmars vandring och vädret är stabilt, behöver du ju bara ha med vatten och lite käk. Men om du ska vara borta hela dagen, om vädret är varierande och du vill laga din mat under utflykten så behöver du en större och bekvämare ryggsäck. Och till sist: Om du ska ut på en flerdagarsvandring i fjällen så behöver du en ännu rymligare ryggsäck som passar dig perfekt.

Ryggsäckar för kortare vandringar

Jag själv använder en 20 liters ryggsäck för våra vandringar över dagen. Om vi behöver mer extrakläder så har jag även en 30 liters att ta till. Även om mina ryggsäckar inte väger många kilon, så kan det göra ont i axlarna efter några timmar. Därför har jag en ryggsäck med en midjerem och en avlastningsrem över bröstet. Då hamnar inte all vikt på axlarna.

Ryggsäckar för längre dagsvandringar

Ska du ha med campingkök och mer extrakläder, t ex för dagsvandringar i fjällen, så behöver du en ryggsäck på 30–40 liter. Ryggsäcken ska ha en höftrem och en bröstrem som du kan dra åt lagom hårt. Givetvis ska axelremmarna vara väl polstrade så att du inte får ont i axlarna av dem.

Ryggsäckar för flerdagarsvandringar / fjällvandringar

Hur stor ryggsäck du behöver för din flerdagarsvandring beror mycket på hur du kommer att bo. Ska du ha med tält, sovsäck och liggunderlag behöver du en stor ryggsäck. Ska du också bära med dig all mat för vandringen måste även denna få plats. Räkna med att du behöver minst 60 liter för en tredagarsvandring.

Ska du vara ute fler än tre dagar rekommenderar jag att du köper en riktigt kvalitetssäck som du kan ställa in efter din längd. Med fler justeringsmöjligheter kan du få en ryggsäck som passar dig perfekt. Annars finns det också ryggsäckar för personer av olika längd.